Tuesday, April 19, 2011

Kesilapan para Bloggers yang perlu anda tahu.


Sepatutnye tajuk diatas ialah- kesilapan kecil blogger yang boleh dibawa kepada kesilapan BESAR blogger.

Dua hari lepas I terasa tersangat terrajin nak singgah blog sahabat-sahabat yang dah follow I..semangat blogwalking agak jitu disini, berkobar-kobar membara ughhh. M
alangnye I tak dapat tinggalkan jejak kepada lebihkurang 50% blogger yang dah follow i. Taktau nak rasa ape time tu..frust ke,tertonggeng ke..haih. Nak follow balik dorang pun dah jadi satu masalah. Sebab taktau ape blog dorang. Nak tau kenapa?

Try ni:
  • Preview page korang
  • Tengok kotak'Follower' korang.
  • klik mana-mana nama untuk tengok contoh.

Contoh 1:

Sila klik untuk tumbesaran lebih sihat dan kuat.

Gambar dan nama blog- Checked.
Sites I've joined- Checked

Ape yang takde ni? Cer teka cer teka...tak dapat teka? Jom tengok contoh 2 di bawah.

Contoh 2:Sile klik untuk tumbesaran yang lebih sihat dan kuat.

Untuk terjah yang lebih sopan, sila klik terus ke blog beliau: http://loveroses.blogspot.com/


This is my lucky follower no.98...Ill take her as my good example.

Gambar dan nama blog- checked
Link - CHECKED
Sites I've joined- Checked

Ok tengok ada LINKS ..just klik kat situ and then korang boleh terjah blog beliau sesukati. This is how korang bagitau the whole world link ke blog korang. Kalau invisible camane orang nak terjah balik or follow balik..nak harapkan chatroom or komen ker *kalaupun korang ada tinggalkan komen laa* ?

Lainla if korang taknak stalker terjah blog korang,curik gambar korang, then invisible kan aje sampai bile-bile. Hehehe.

Apepun,untuk mengelakkan kesilapan ini, Sila view DASHBOARD korang, klik EDIT PROFILE>SHOW MY BLOG>SELECT BLOG TO DISPLAY


NOTA TAMBAHAN YER MURID-MURID:


First kene tau yg kite boleh log in as 2 akaun [satu lg ialah google connect].So maybe korang akan perasan kenapa akaun korang kadang-kadang tu tak bergambar ataupun gambar lain billa follow orang.Tu yang kadang-kadang korang diminta log masuk semula guna akaun Google. Ade sape-sape boleh jelaskan lebih lanjut tak coz I pun tak berapa clear camana boleh jadi macamni.

Boleh rujuk ni:
http://www.google.com/support/forum/p/blogger/thread?tid=18259e8fd8dfda7d&hl=en



My Profile 1 My Profile 2- bila view dari page rakan.


So ape yg korang bole buat if korg klik akaun korg xde gak link walau dah update seperti di atas.Ape yang korang boleh buat ialah;

1) Follow diri korang sendiri
2) Klik icon korang tu
3) Cari SETTINGS>ADDLINKS>DONE
4) Try view balik-silelah klik semula ye icon.
5) Bolleh unfollow diri korang balik. Hehe.

Selamat Mencuba!



So, sila VISIBLE kan LINKS di page masing-masing okeh.


SO now sila cek profile memasing . I dah cek, anda pula bagaimana? :)

16 comments:

syaz@rozelt said...

hehe..thanks..
femes sekejap dekat sini jd contoh..snanye syaz pon bru je edit profile letak link blog..klu x, mmg x de link lg..btol kate eza..penting untuk kte terjah balik blog tu..hehe

Eza said...

Hahahha yeke...nasib baik cepat edit kan..huhuhu

K.I.N.A said...

wah..macam mana korang kenal ni..hehe

ct_cucubi said...

gud gud gud... baru eden tau. :p

shark said...

follower saya pn ramai cmni..
x dpt nk folow apa diorg wat..
maybe entry ni leh share nnti ek

syaz@rozelt said...

kina & k.kerol: jadi blogger pon boleh dapat kawan baru..hehe

puteri ain said...

good info :)

mOon jOhari said...

gud infO untuk blogger baru mcm mOon... :)
jOm kOmen kat blOg mOon lak
tentangboolan.blogspot.com

mOon jOhari said...

gud infO untuk blogger baru mcm mOon... :)
jOm kOmen kat blOg mOon lak
tentangboolan.blogspot.com

Eza said...

syaz: aik,kenal kak kerol&kina ke? hehehehe..ce citer ceciter..

puteri ain: thanks :)

mOon johari: yeah..mari kite brkongsi2 info :)..alrite im on my way ;)

Eza said...

shark: kann? itulah benda yg kkdg kite sendiri xprasan,terlepas pandang..

MrS. SoPhiE's ♥ said...

gud info... ^_^

Mama Melissa said...

KAK. Kalau kak faeza view fini, keluar tak link blog fini? Dah buat dah apa yang kak faeza bebel kat entry ni.. tp mcm takde je bila org lain click fini...

ni nak iklan kejap. korg yg follow blog kak faeza, follow blog saya jugak tau! LOL (http://thefininfinity.blogspot.com/)

Eza said...

Alrite guys, ade tambahan note sikit kat post di atas.. hehehe

aiman rashidd said...

thanks :) HUHUHU

Eza said...

aiman : welkam :)