Monday, February 7, 2011

Aku si gigi berterabur.



Gambar kredit to pakcik google



Kakak A : Siapa ni ek?
Aku : Laaa ,akak lupe ke? geng Ikmal dulu
Ayu : Die la pengawas yang paling dibenci di sekolah
Aku: Cis.
Kakak A : Aaaaaaaaa..sebut pengawas paling dibenci baru akak teringat. Lainnyeeee! Dulu kurus kan ? Dulu gigi depan-belakang-depan-belakang kan?

CIS.Part ni aku dah tak boleh belah gelak. Kureng betul la..tapi tulah realitinye ramai orang yang lama tak jumpa aku dah tak cam aku. Inilah kuasa braces. AKu tak marah langsung die cakap camtu. Malah aku rasa best sebab orang dah tak cam aku. hehehe.

Dulu-dulu kan, aku selalu senyum cenggini:

Memula tengok mesti korang kate alahai anak sapeee la ni memalu kucing,sopannn aje.Tapi sebenarnye ade yang tersirat di sebalik senyuman itu.. Semuanya gara-gara nak sorok gigi yang macam kesesakan lalu-lintas dalam mulut aku ni haaa. Nak wat cane, banyak eksiden berlaku dalam mulut aku.Time tu pun kalau orang masuk minang pun bile bakal mak mertua datang sure terus balik tanpa menoleh kebelakang. Tasuke tau.

Sebab kan sejak kecik ramai makhluk tak sedar diri ejek aku rabbit, jongang, dan memacam lagi, so aku dengan penuh dendam kesumat terus berhajat tinggi nak membuktikan yang aku boleh sengeh lebar-lebar satu hari nanti. Kao rasekan lah. Nanti aku dok sengih jek depan kao. AHAHAHAH. Taklah,sebenarnye benci tau gigi berterabur ni, susah nak makan nanti sekat-sekat. Nak bercakap pun malu. Orang bukan tengok kite tapi tengok gigi.Kekadang pelik jugak aku. Mata aku lekat kat gigi eh? Benci jek. Tapi tulah realitinya. Kedudukan ialah lebih kurang cenggini:


Kredit gambar to pakcik google.

Aku ialah gambar C. Setelah less than 3 tahun aku pakai braces, aku dah boleh senyum lebar-lebar. Eh, tak jugak. Dalam 3 bulan je kot pakai braces aku dah mula senyum tak kaver.ekekkee.Orang selalu kate pakai braces tu sakit. Alahai... Mula-mula jek sakit.Sikit je kot. Tapi aku layankan aje. Sakit untuk cantik itu nikmat. Dan aku tak budget pun akan jadi miss universe pasni, takpun paling koman miss malaysia. Harapan di hati moga pasni orang pandang mata aku bile bercakap, bukan gigi. Penat tau aku tonyoh-tonyoh eyeshadow tang mata selalu. Penat tau buat eyeliner ala cleopatra.SIkit punye lentik aku lukis. Takkan nak taruk eyeliner kat mulut kot.erkkkk?


Gambar setelah setahun memakai braces.


Note: Dan aku kini masih memakai braces, dan menghitung hari nak bukak. Tetibe rase sedih plak nak bukak besi yang dah banyak berjasa padaku ini. Sangat banyak berjasa.

6 comments:

misluvcoklat said...

waa.
saya nak pakai braces jgak .
tapi hospital xtrima plajar lepasan spm :(
hem, arap pas dpt result ni bole la pkai jgak :)

Eza said...

:)
serius hosptl x terima lpsn spm? baru 1st time dgr ni...
xpe,usaha escalator kejayaan!
dh pakai nnt sure rase best gileeeee mcm nak terbang! hee~

Anonymous said...

akak mmg org gigi bertabuq tu tak comey ka? sedih saya :( teringin nak pakai tapi kalau buat kat hosp swasta bleh ke? :)

norhaizum said...

Gg saya pon mcm akak jugak tau. Nt kalo dea pakaikan braces tuh, besi tu akan dipasang dkt gg yg dpn jea kan? Blkg dea tak usik kan? Pelik tak rupa kita pkai braces tu nt kak? :/

Eza said...

comey tu mestilaa sbb xsemua org rare mcmtu..heheh.cuma kekadang bila makan pon susah asik selit-selit dan orang bercakap tgk gigi tu yang jadi xselesa ...hospt kerajaan or swasta boleh syg..tp swasta mhl,kene prepare riban2....

Eza said...

adik haizum, yeke...sejiban la kite :p..brace akan dipakai sampai gg geraham .memula mmg rasa janggal sbb ada bendasing dlm mulut...mmg xselesa sgt,after 2 weeks insyaAllah ok..'beauty is pain'. hehhee..gg akak skrg alhamdulillah dh cantik....puas hati sgt & rasa xrugi nk buat braces...memula mmg muka pelik tapi slowly self confident akan mencanak naik tau dik ;)