Ok,bahan-bahannye ialah:
- Potatoes - [4@5 biji boleh buat dalam 20 or less biji comel bergedil]
- daging cincang Ramly [bergantung korang nak banyak mana..I guna 3/4 peket.nak lebih rasa daging,boleh guna 1 peket daging cincang untuk 20 or less biji comel bergedil]
- bawang putih
- minyak masak
- daun bawang/daun sup - dimayam halus
- minyak masak
- sedikit garam
- sedikit lada sulah
- tukang masak [eh?]
- telur [di pukul]
Cara-cara membuat:
- Goreng bersama minyak-Buang kulit kentang, Potong potato halus-halus , kemudian goreng. [tujuan potong halus ialah untuk mempercepatkan proses menggoreng]. Selepas masak, angkat dan toskan dan terus lenyek sehingga hancur ketika masih panas.
- Goreng bersama minyak- bawang putih,toskan dan ketepikan.
- Goreng tanpa minyak- daging cincang.
- Proses penggaulan- kentang lenyek, daging cincang, bawang putih, daun bawang/daun sup,garam,lada sulah... atau ape-ape tambahan yang korang suka.
- Proses pembentukan-Apelagi, bentukkan la. I suke bentuk comel-comel.Yelah,comel seperti I [muntah!].
- Proses penteluran ,erk]-Siap. Boleh simpan atau kalau nak goreng, sila celup dalam telur sebelum digoreng.
- Proses pemakanan-SIAP dan MAKAN!!
Note: Bergedil kat kedai usuallynye keras. Diorang guna tepung untuk mengurangkan kos tambah potato atau daging. Tapi I still tak faham kenapa sebijik bergedil kadang-kadang boleh mencecah RM2.50[ sebesar mini Jco Donut]. Mahal kot!
2 comments:
wah! walaupun fini tak pernah makan, tp tgk gambar begedil ni mcm nak try laks... thanks for the recipe.
try lah..mix&match ikut suka hati sendiri...hihi..gudluck! ;)
Post a Comment