Mangsa: Keledek yang dibawa turun dari Cameron Highland. Yang hijau tu bukan keledek ok.
Cara-cara membuat:
1) buang kulit keledek. Taknak buang pun takpe tapi kalau korang tecekik, I tak betanggungjawap.
2) potong-potong kecik-kecik..untuk permudah proses merebus
3) rebus dalam periuk berisi air. Sila rebus sampai keledek empuk. Ala, macam korang rebus ubi kentang sampai empuk..gituuu..
4) Dah rebus, biar sejuk sikit and lenyek-lenyek kan gune ape yang boleh diguna.
5) Dah lenyek, campur tepung gandum. Agak-agakla eh nak taruk..sampai korang boleh buat bulatan cantik and tak melekat so stop tambah tepung tu..haaa gitu...
2) potong-potong kecik-kecik..untuk permudah proses merebus
3) rebus dalam periuk berisi air. Sila rebus sampai keledek empuk. Ala, macam korang rebus ubi kentang sampai empuk..gituuu..
4) Dah rebus, biar sejuk sikit and lenyek-lenyek kan gune ape yang boleh diguna.
5) Dah lenyek, campur tepung gandum. Agak-agakla eh nak taruk..sampai korang boleh buat bulatan cantik and tak melekat so stop tambah tepung tu..haaa gitu...
6) Dahtu apelagi..bentukkan mengikut suka..bulat-bulat ke..time kecik-kecik dulu I pakar dalam mengacau, so bile nenek buat kuih keria, I asah bakat buat bentuk bintang, dinosour,love dan sebagainye. Paling best buat bentuk bola..senang gitu...
7) Dah siap!! boleh goreng..before goreng sile siap-siap buat gula icing..Caranye ialah amik gula pasir kasar dan blend sehingga halus. Lepastu baru goreng kuih keria..Selesai goreng,cepat-cepat masukkan kuih keria dalam gula icing tadi and gaulkan....TADAAA! sile masuk dalam mulut selepas itu .. Ada cara lain iaitu gula tadi dihancur dalam kuali..I tak bape bekenan sebab tu extra manissss.
Ok,selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment